Hippokratov odkaz »

Základná miso polievka

Suroviny: (4 porcie) 4 šálky vody, 4 cm sušenej riasy Wakame, 1 polievková lyžica (množstvo podľa chuti upraviť) jačmenného alebo ryžového misa, 1 polievková lyžica jemne pokrájanej zelenej cibuľky, póru alebo pažitky

Postup: Riasu pred použitím namočíme na 5 minút do vody a potom ju nakrájame na malé kúsky. 4 šálky vody privedieme do varu, pridáme pripravenú riasu a varíme 1 minútu. Potom plameň ztiahneme a pridáme miso rozpustené v troške vody z polievky. Polievku necháme zľahka prebublávať na nízkom plameni 3-4 minúty. Podávame so zelenou cibuľkou, pórom alebo pažitkou.

Doporučené denné množstvo polievky je 1-2 šálky, pričom ráno sa pripravuje polievka slabšej a večer výraznejšej chuti.

(Recept doporučený Adelbertom Nelissenom pri osobnej konzultácii )

...................................................................

Daikonový vývar so Shiitake

Suroviny: 1 šálka daikonu (biela redkvička) nakrájaného na prúžky, 4 sušené hríbiky Shiitake, 8 cm riasy Kombu, ½ polievkovej lyžice strúhaného čerstvého zázvoru, 4 šálky vody, sójová omáčka Shoyu podľa chuti, 2 polievkové lyžice nakrájanej zelenej cibuľky na ozdobu

Postup: Vodu s Kombu a Shiitake privedieme do varu a varíme 10 minút. Kombu vytiahneme (môžeme ju ešte použiť pri príprave iných jedál napr. strukoviny alebo zeleniny). Z vody vyberieme i Shiitake, odstránime tvrdú časť (nohy), nakrájame ju na tenké plátky a vrátime späť do vývaru. Pridáme daikon. Varíme ešte 1-2 minúty pokiaľ daikon nezmäkne. Pridáme sójovú omáčku podľa chuti a vymačkanú šťavu zo zázvoru. Necháme zľahka vrieť ešte 2 minúty a podávame s jemne nakrájanou zelenou cibuľkou.


NDBjNWJjNT